4 jajka750 ml mlekaszczypta soli80 g cukru400 g lekkiej mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej mąki pszennej)2-3 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie słupkimasło do smażeniacukier puder do dekoracji (opcjonalnie)
Jajka, mleko, sól, cukier i mąkę zmiksować na gładkie ciasto. Dodać pokrojone jabłka.W średniej patelni rozgrzać nieco masła na średnim ogniu i wlać około 4 łyżki ciasta. Obracać patelnią, żeby ciasto rozlało się równomiernie. Smażyć na średnim lub dużym ogniu aż brzegi zaczną się rumienić i obsychać. Odwrócić naleśnik za pomocą dużej przykrywki lub łopatką i smażyć na drugiej stronie na złoty kolor.Trzymać usmażone naleśniki w cieple. Powtórzyć procedurę z pozostałym ciastem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)
Dodaj komentarz