Przepis na przepyszne Racuchy drożdżowe...
Składniki
ilość porcji: 6
1/2 kg mąki pszennej o temperaturze pokojowej
1 jajko
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
4 łyżeczki (2 opakowania po 7 g) suchych drożdży instant
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 jabłka
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 15min. › +1godz. wyrastanie › Gotowe w: 1godz.25min.
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i sól; wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko i mąkę i wyrobić. Jeśli ciasto będzie za rzadkie - dodać więcej mąki.
Miskę przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Najlepiej rozgrzać przez minutę piekarnik, a następnie wyłączyć go, włożyć ciasto i zamknąć drzwiczki.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. (Można je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.)
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać jabłka i delikatnie wymieszać.
Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać olej. Nakładać ciasto zmoczoną w wodzie łyżką, formując placuszki o grubości ok. 0,5 cm. Racuchy mają się usmażyć na złoto, ale trzeba uważać, bo mogą się szybko przypalić. Zdejmować na papierowe ręczniki, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Wszystko o...
Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!
Zobacz więcej na cityon.pl/blog
Dodaj komentarz