• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Porady kuchenne

Porady kuchenne

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Przepis na przepyszne Racuchy drożdżowe...

Składniki
ilość porcji: 6 

1/2 kg mąki pszennej o temperaturze pokojowej 1 jajko 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 4 łyżeczki (2 opakowania po 7 g) suchych drożdży instant 1 łyżka cukru szczypta soli 2 jabłka

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i sól; wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko i mąkę i wyrobić. Jeśli ciasto będzie za rzadkie - dodać więcej mąki. Miskę przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Najlepiej rozgrzać przez minutę piekarnik, a następnie wyłączyć go, włożyć ciasto i zamknąć drzwiczki. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. (Można je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.) Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać olej. Nakładać ciasto zmoczoną w wodzie łyżką, formując placuszki o grubości ok. 0,5 cm. Racuchy mają się usmażyć na złoto, ale trzeba uważać, bo mogą się szybko przypalić. Zdejmować na papierowe ręczniki, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.

Wszystko o...

Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

 

Zobacz więcej na cityon.pl/blog

09 kwietnia 2020   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Michaloka | Blogi