Przepis na pyszne babeczki czekoladowe
Składniki
ilość sztuk: 16
165 g (1,3 szkl.) mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
1/8 łyżeczki soli
3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
300 g (1,5 szkl.) cukru
2 jajka
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
235 ml (1 szkl.) mleka
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 30min.
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Do formy do mufinów włożyć papierowe foremki. Przesiać i wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i solą. Odstawić.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jaja, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu, a następnie dodać wanilię. Dodawać na przemian mieszankę z mąką i mleko; dobrze wymieszać. Napełnić foremki do mufinów do 3/4 wysokości.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 do 17 minut, lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Gdy ostygną polewać swoim ulubionym lukrem.
Dowiedz się więcej...
Chcesz poznać sekrety udanych muffinów?
Poszukaj inspiracji na cityon.pl
Mililitry, szklanki, łyżki...
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
Dodaj komentarz