• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Porady kuchenne

Porady kuchenne

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Przepis na pyszne babeczki czekoladowe

Składniki
ilość sztuk: 16 

165 g (1,3 szkl.) mąki pszennej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao 1/8 łyżeczki soli 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej 300 g (1,5 szkl.) cukru 2 jajka 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego 235 ml (1 szkl.) mleka

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Do formy do mufinów włożyć papierowe foremki. Przesiać i wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i solą. Odstawić. W dużej misce utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jaja, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu, a następnie dodać wanilię. Dodawać na przemian mieszankę z mąką i mleko; dobrze wymieszać. Napełnić foremki do mufinów do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 do 17 minut, lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Gdy ostygną polewać swoim ulubionym lukrem.

Dowiedz się więcej...

Chcesz poznać sekrety udanych muffinów?
Poszukaj inspiracji na cityon.pl

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

09 kwietnia 2020   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Michaloka | Blogi