Przepis na pyszne czekoladowe babeczki
Składniki
ilość porcji: 18
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki kakao
2 jajka
120 g mąki pszennej
Polewa
120 g czekolady
150 g kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 20min. › Gotowe w: 35min.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Foremki na babeczki natłuścić lub wyłożyć papilotkami.
Śmietanę wymieszać z sodą i odstawić na kilka minut.
Masło utrzeć z cukrem, dodać kakao, a następnie - cały czas ucierając - dodawać jajka po jednym na raz.
Dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę.
Ciastem napełniać foremki do 1/2 ich wysokości. Piec przez 20 minut.
Polewa
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą. Dodać śmietanę i cukier, dobrze wymieszać, zagotować. Zestawić z ognia i schłodzić przed dekorowaniem babeczek.Mililitry, szklanki, łyżki...
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
Dodaj komentarz