• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Porady kuchenne

Porady kuchenne

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Przepis na pyszne czekoladowe babeczki

Składniki
ilość porcji: 18 

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 2 jajka 120 g mąki pszennej Polewa 120 g czekolady 150 g kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Foremki na babeczki natłuścić lub wyłożyć papilotkami. Śmietanę wymieszać z sodą i odstawić na kilka minut. Masło utrzeć z cukrem, dodać kakao, a następnie - cały czas ucierając - dodawać jajka po jednym na raz. Dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Ciastem napełniać foremki do 1/2 ich wysokości. Piec przez 20 minut.

Polewa

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą. Dodać śmietanę i cukier, dobrze wymieszać, zagotować. Zestawić z ognia i schłodzić przed dekorowaniem babeczek.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

09 kwietnia 2020   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Michaloka | Blogi