• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Porady kuchenne

Porady kuchenne

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Przepis na pyszne klasyczne leczo

Sekret aromatycznego leczo? To proste: dużo cebuli, dużo papryki i smaczna kiełbasa. Ja używam surowej polskiej lub frankfurterek, bo dają najlepszy aromat bez nadmiaru tłuszczu. Zawsze można ugotować więcej i zamrozić - smakuje świetnie!

Składniki
ilość porcji: 6 

3 cebule 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta olej lub oliwa do smażenia 6 frankfurterek lub 3 kiełbasy, np. surowe polskie 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki pikantnego keczupu 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub brytfanki, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem. Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie. Frankfurterki lub kiełbasę pokroić drobno, podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli. Podsmażone frankfurterki dodać do garnka z warzywami. Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20 minut). Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką. Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu. Odgrzewane jest wyśmienite!

 

Zobacz więcej przepisów na https://cityon.pl/blog

08 kwietnia 2020   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Michaloka | Blogi