Przepis na pyszne klasyczne leczo
Sekret aromatycznego leczo? To proste: dużo cebuli, dużo papryki i smaczna kiełbasa. Ja używam surowej polskiej lub frankfurterek, bo dają najlepszy aromat bez nadmiaru tłuszczu. Zawsze można ugotować więcej i zamrozić - smakuje świetnie!
Składniki
ilość porcji: 6
3 cebule
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
olej lub oliwa do smażenia
6 frankfurterek lub 3 kiełbasy, np. surowe polskie
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki pikantnego keczupu
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 45min. › Gotowe w: 55min.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub brytfanki, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie.
Frankfurterki lub kiełbasę pokroić drobno, podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli. Podsmażone frankfurterki dodać do garnka z warzywami.
Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20 minut).
Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką.
Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu. Odgrzewane jest wyśmienite!
Zobacz więcej przepisów na https://cityon.pl/blog
Dodaj komentarz