• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Porady kuchenne

Porady kuchenne

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Przepis na pyszny sernik waniliowy

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

Piekrnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Tortownicę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ser przepuścić przez maszynkę (można kupić od razu zmielony). W rondelku stopić masło i odstawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka zmiksować z cukrem, szczyptą soli, cukrem waniliowym, olejkiem pomarańczowym i sokiem wyciśniętym z połowy cytyny. Zmiksować na gładko. Do masy dodać ser i budyń waniliowy, wymieszać na jednolitą masę, dodać zimne masło i zmiksować. Białka wyjąć z lodówki i ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy. Piec przez 40 minut na środkowej półce w piekarniku. Jeśli sernik zbyt się przyrumienił, najlepiej przykryć go płatem folii aluminiowej. Piec przez kolejne 10-20 minut, a następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Dzięki temu sernik nie powinnien opaść, gdyż stopniowo będzie stygnąć.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Domowy cukier waniliowy?

Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz na cityon.pl

09 kwietnia 2020   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Michaloka | Blogi