Przepis na pyszny sernik waniliowy
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 50min. › Gotowe w: 1godz.10min.
Piekrnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Tortownicę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ser przepuścić przez maszynkę (można kupić od razu zmielony).
W rondelku stopić masło i odstawić do ostudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka zmiksować z cukrem, szczyptą soli, cukrem waniliowym, olejkiem pomarańczowym i sokiem wyciśniętym z połowy cytyny. Zmiksować na gładko.
Do masy dodać ser i budyń waniliowy, wymieszać na jednolitą masę, dodać zimne masło i zmiksować.
Białka wyjąć z lodówki i ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy.
Piec przez 40 minut na środkowej półce w piekarniku. Jeśli sernik zbyt się przyrumienił, najlepiej przykryć go płatem folii aluminiowej. Piec przez kolejne 10-20 minut, a następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Dzięki temu sernik nie powinnien opaść, gdyż stopniowo będzie stygnąć.
Mililitry, szklanki, łyżki...
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
Domowy cukier waniliowy?
Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz na cityon.pl
Dodaj komentarz