• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Porady kuchenne

Porady kuchenne

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Ratatouille z bakłażanem

Kolorowy, aromatyczny bukiet śródziemnomorskich warzyw sauté, nadający się jako dodatek do wszelkich dań mięsnych, albo - posypany parmezanem - jako sos do makaronu, a z „wkładką” mięsną w postaci jakiejś pokrojonej kiełbasy – wręcz pełny posiłek. Warzywa można obierać ze skóry lub nie, zależnie od upodobań.

 
Wpadaj na cityon.pl po więcej ciekawch przepisów oraz porad

Składniki
ilość porcji: 8 

1 duży bakłażan 1 duża cebula 1 zielona cukinia 1 żółty kabaczek 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 5 twardych pomidorów 2 ząbki rozgniecionego czosnku 2 łyżki różnych ulubionych świeżych lub suszonych wymieszanych ziół: np. lebiodki (oregano), tymianku, bazylii, majeranku, ziół prowansalskich, itp. po szczypcie sproszkowanych przypraw typu papryka, kurkuma, kumin 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, położyć na sicie i obficie posolić. Pozostawić na 15-20 minut, a następnie wycisnąć w dłoniach, aby był mniej wodnisty w czasie duszenia. Pozostałe warzywa umyć i odpowiednio pokroić: kabaczki w plasterki, papryki w paski lub w kostkę, pomidory na 8 części każdy, cebulę niezbyt drobno. W dużej głębokiej patelni lub w teflonowym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić do niej cebulę, czosnek, zioła, wsypać ewentualnie trochę papryki w proszku. Chwilę podsmażać na wolnym ogniu, aby zeszklić cebulę. Następnie dodać bakłażana, paprykę i kabaczki i dobrze wymieszać, żeby warzywa nasiąkły oliwą i pokryły się ziołami. Przyprawić solą i pieprzem i podsmażać mieszając 5 do 10 minut. Na koniec dodać pomidory, ewentualnie dosolić i - zależnie od upodobań - smażyć przez kolejne 10 minut i zdjąć warzywa z ognia, gdy jeszcze są twarde i na wpół surowe, lub pozostawić je na dalsze 20 minut lub nawet do godziny i czekać, od czasu do czasu mieszając, aż się rozgotują. Podawać od razu lub ostudzić i wstawić do lodówki, aby po odgrzaniu użyć następnego dnia, albo wręcz zamrozić na dłuższe przechowanie.
09 kwietnia 2020   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Michaloka | Blogi