Przepisy na pyszne Racuchy z jabłkami
Składniki
ilość porcji: 4
40 g drożdży
1-2 łyżki cukru
0,4 l mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
szczypta soli
2-3 jabłka
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 15min. › +40min. wyrastanie › Gotowe w: 1godz.5min.
Cukier wymieszać z drożdżami i zalać ciepłym mlekiem.
Do rozczynu wbić jajka i dodać mąkę oraz szczyptę soli. Wymieszać.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć racuchy z dwóch stron na rumiano.
Wszystko o...
Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!